Schapendoes Historia

Den Holländska kynologen P.M.C. Toepoel räknas som rasens grundare. Mellan åren 1940-45 reste han runt på den Holländska landsbygden och sökte efter hundar som påminde om en Schapendoes. Dessa hade tillstor del blivit arbetslösa pga av de förändringar som gjorts inom jordbruket. De hundar han fann var fyra hanar: Noël, Pluis, Boeloe och Boef och tikarna: Roetje, Astra, Tirza, Teddy och Ingrid. Genom att väcka ett intresse för rasen och genom samarbete med uppfödare och genforskare byggdes rasen åter upp på en ny frisk stam. Således är det så att alla Schapendoes som finns idag härstammar från de nio hundar som ovan nämnts.
 
 
 
 
 
cambouis des rives de la vaucouleur3Den Holländska rasklubben bildades 1947 och 1952 erkände den Holländska Kennelklubben rasen. 1954 skrevs den första standarden och man började registrera hundarna i en stambok. 1970 stängdes stamboken och efter det skrevs inte längre hundar av okänd härstamning in i stamboken. Det slutgiltiga erkännandet av rasen kom så sent som 1971. Fram till 1988 användes den standard som skapades vid ett styrelsemöte den 13 november 1954. 1988 omarbetades dock FCI standarderna för att bli mer uniforma och så även standarden för Schapendoes. Den senast reviderade standarden är från 1999.
Schapendoes har FCI-standardnummer 313.
 
En Schapendoes är en harmoniskt konstruerad vallhund med en uppmärksam och modig karaktär. Den är intelligent, vaksam, glad, vänlig och livlig och som besitter en anmärkningsvärd förmåga att hoppa. Mot människor i sin omgivning utvecklar den en stor kärlek och lojalitet. En Schapendoes ska vara en sann vallhund i huvud kropp och själ.
Schapendoes tillhör den stora gruppen av långhåriga vallhundar med kraftigt pälsade huvuden så som även Briard, Old english sheepdog, Bergamasco för att nämna några gör.
 
 
UH-10441-lSchapendoes har sitt ursprung från Holland. I slutet av 1800-talet kunde rasen ses överallt på de holländska hedarna i sitt arbete att driva de stora fårhjordarna men i och med de stora förändringarna inom jordbruket syns de inte lika ofta i arbetet att driva får idag. Då betesmarkerna för de holländska fårhjordarna ligger i ensliga områden av landet måste en Schapendoes besitta stor uthållighet, rörlighet och snabbhet samt kunna agera självständigt. Schapendoesen uppskattas av herdarna på grund av deras outtröttliga arbetslust och intelligens.
 
 
 
 
 
UH-11668
Schapendoes är en kroppsvallande hund vilket innebär att den innehar ett
arbetssätt där hunden kontrollerar flocken med snabba pendlande rörelser.
1996 kom de första Schapendoesen till Sverige och den första svenska valpkullen kom 1997. Sedan dess har antalet nyregistreringar stadigt ökat år från år.
 
 
 
 
Schapendoes är idag främst en uppskattad familjehund. Då Schapendoesen är en lättlärd, intelligent och arbetsvillig hund lämpar den sig väl för olika aktiviteter. Vi ser idag en ökning av antalet Schapendoes i olika tävlingssammanhang så som lydnad, rallylydnad, agility, utställning, mm. Intresset för vallning ökar också och så även intresset för att genomföra ett officiellt vallanlagstest med sin Schapendoes. Dessa test görs med domare godkända av Svenska Gårds & Vallhundsklubben på flera ställen runt om i Sverige.